Wat is seksuologie

Seksuologie is de multidisciplinaire wetenschap die zich bezighoudt met de biologische, psychologische en sociologische verschijnselen en problematiek op het gebied van het geslachtsleven (van mens en dier). Onder deze noemer wordt werk verricht op het terrein van onderzoek, hulpverlening, onderwijs en van voorlichting, vorming en preventie. Het vakgebied van de seksuologie richt zich op een groot aantal aspecten zoals intimiteit, erotiek, vruchtbaarheid, geboorteregeling, seksuele functies, ethiek, juridische zaken. Wetenschappelijk onderzoek wordt vooral verricht door psychologen, sociologen, artsen en biologen. Docenten en andere onderwijsgevenden, preventiewerkers en voorlichters hebben vooral te maken met de didactische, preventieve en voorlichtingsaspecten. De seksuologische hulpverlening wordt verricht door gezondheidszorg- en klinisch psychologen, psychotherapeuten, psychiaters, maatschappelijk werkers met voortgezette opleiding, huisartsen, gynaecologen en urologen.

Seksuologische hulpverlening
De seksuele hulpverlening in deze praktijk is praktisch, probleemgericht, kortdurend en richt zich vooral op het veranderen van het seksuele, lichamelijke, intieme en communicatieve gedrag. Het is mogelijk dat er voor medisch onderzoek een verwijzing  naar een arts zal plaatsvinden. Na de intake wordt het seksuele probleem besproken en als huiswerk worden lichamelijke en seksuele oefeningen meegegeven die in de daaropvolgende sessie worden besproken.

Seksuele problemen
Geen zin in seks – Seksuele aversie – Verschil in seksuele frequentiebehoefte – Verschil in de wijze van seks tussen de partners – Erectieproblemen – Vroegtijdige zaadlozing – Verlaat of geen orgasme – Pijn bij het vrijen – Vaginisme – Problemen met de eigen homo- of biseksualiteit – Problemen met bijzondere seksuele voorkeuren – Problemen met de lichaamsbeleving of lichaamsacceptatie – Seksuele problemen door ziekte of handicap -Begeleiding van transseksuelen of transgenders – Onverwerkte seksueel misbruik – Problemen met seksueel grensoverschrijdend gedrag – Obsessie met seks – Seksverslaving